CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Μπουκαμβίλια


Προσπαθώ να βρω κάτι που να χαρακτηρίζει με μεγαλύτερη σαφήνεια την Μεσόγειο, την Ελλάδα και το καλοκαίρι και δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο εκτός από την μπουκαμβίλια. .... Αναρριχώμενη, θάμνος, ανεβαίνει σε κεραμίδια και ταράτσες, περιστρέφεται γύρω από εξώπορτες, "τρέχει" μέσα σε κήπους, σκιάζει μπαλκόνια και αυλές και όλα αυτά με τα θαυμάσια χρώματα των λουλουδιών της από λευκό μέχρι βαθύ κόκκινο, δίχρωμα και όλες τις αποχρώσεις του ροζ.
Η μπουκαμβίλια περιλαμβάνει πάνω από 18 είδη που κατάγονται από τις τροπικές περιοχές της νότιας Αμερικής. Τα περισσότερα είδη είναι φυλλοβόλα και χρησιμοποιούνται κυρίως για να διακοσμούν τοίχους, πέργολες και καφασωτά. Τα θαμνώδη είδη χρησιμοποιούνται επίσης για την δημιουργία εντυπωσιακών μπονσάι.

Οι μπουκαμβίλιες είναι ανθεκτικά φυτά στις ζώνες με ήπιο κλίμα, ενώ στα ψυχρά κλίματα θα πρέπει να προστατεύονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Καλλιεργούνται σε οποιοδήποτε έδαφος με καλή αποστράγγιση. Όταν το φυτό βρίσκεται σε περίοδο ανάπαυσης (το χειμώνα δηλαδή) δεν χρειάζεται πότισμα, θα πρέπει όμως να ποτίζεται συχνά όταν ξαναρχίζει να βλασταίνει, από την αρχή της άνοιξης, αλλά με προσοχή, γιατί το υπερβολικό νερό μπορεί να οδηγήσει σε σάπισμα των ριζών. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού χρειάζεται υγρό λίπασμα μια φορά την εβδομάδα και συχνό πότισμα. Αν η μπουκαμβίλια είναι σε γλάστρα τότε κάθε χρόνο, γύρω στο Φεβρουάριο - Μάρτιο την αλλάζουμε. Την ίδια εποχή κόβουμε όλα τα ασθενικά κλαδιά, αραιώνουμε το φυτό και κονταίνουμε κατά το ένα τρίτο τους κυριότερους βλαστούς.
Ο πολλαπλασιασμός του φυτού γίνεται είτε με εναέριες καταβολάδες είτε με μοσχεύματα, τον Ιανουάριο ή το καλοκαίρι.

1 σχόλια:

Giannis Ianossss είπε...

Ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση και συγγνώμη για την καθυστέρηση.
Κατόρθωσα να σώσω την εικοσάχρονη και πλέον "Μπουκαμβίλια" και χαίρομαι γι αυτό.ήδη άρχισε να κοκκινίζει και υποσχομαι φωτό.