CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

Γαρδένια


Όταν προτείνω στους πελάτες μου να αγοράσουν μια γαρδένια σταθερά ακούω το παράπονο: "Μα είναι πολύ ευαίσθητες. Δεν μου κρατάνε ποτέ"...... Ας πούμε λοιπόν μερικά πράγματα για τη βασίλισσα των αρωματικών λουλουδιών, τη γαρδένια. Η γαρδένια είναι πολυετές φυτό και για να αναπτυχθεί χρειάζεται ήπιο κλίμα. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα αρκεί να διατηρούμε υγρό το χώμα της, αλλά το καλοκαίρι και κυρίως όταν το φυτό είναι σε ανθοφορία, χρειάζεται άφθονα ποτίσματα και συχνό ψεκασμό με νερό στα φύλλα. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού χρειάζεται επίσης λίπανση κάθε 2 εβδομάδες. Αμέσως μόλις τελειώσει η ανθοφορία της, καλό είναι κλαδεύεται περίπου στο 1/3 του μήκους των κλαδιών της. Τα γέρικα κλαδιά, δηλαδή εκείνα τα κλαδιά που ρίχνουν τα φύλλα τους κόβονται το καλοκαίρι. Αλλαγή της γλάστρας γίνεται την άνοιξη, σε χώμα ελαφρύ και όχι ασβεστώδες. Τοποθετείται σε κάπως σκιαζόμενο σημείο του κήπου ή της βεράντας, γιατί δεν συμπαθεί καθόλου τις ακτίνες του ήλιου επάνω της, ειδικά το καλοκαίρι. Τέλος, αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί με τον πολλαπλασιασμό της, αυτός γίνεται με καταβολάδες μετά την ανθοφορία, ή με μοσχεύματα το Φεβρουάριο - Μάρτιο.

1 σχόλια:

Lefteris είπε...

Και ένα μικρό Tip, για την γαρδένια... για πάντα ζωντανό φυτό... βάζουμε κάθε 10 - 15 μέρες σε απόσταση από την ρίζα 5-10 εκατοστά ένα αντισυλληπτικό χάπι... κρατά την γαρδένια πάντα ζωντανή και πάντα γυαλιστερή, φυσικά και όλα τα προηγούμενα που μας συστήνει η Julia