CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Αίχμεα


Το πολύ εντυπωσιακό αυτό φυτό, ....
στη φύση το συναντάμε επίφυτο. Δηλαδή ζει πάνω στους κορμούς ή στα κλαδιά άλλων μεγάλων δέντρων, οπότε έχει πολύ περιορισμένο ριζικό σύστημα και απορροφά το νερό και τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες από την πάνω επιφάνεια των φύλλων. Παρ' όλα αυτά προσαρμόζεται θαυμάσια στο χώμα, μέσα στο σπίτι.
Το εντυπωσιακό στοιχείο αυτού του φυτού είναι ο ρόδακας που σχηματίζουν τα φύλλα του, από το κέντρο του οποίου ξεκινά το ροζ λουλούδι του, απ' όπου αργότερα βγαίνουν μικρά μπλε λουλουδάκια.
Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις στην περιποίησή του. Ζει άνετα μέσα στο σπίτι, σε φωτεινό σημείο και κατά την διάρκεια του καλοκαιριού θέλει αρκετή υγρασία. Το χειμώνα όμως τα ποτίσματα πρέπει να περιορίζονται για να μπορεί το φυτό να έχει μια περίοδο βλαστικής ανάπαυσης.

Ένα από τα μικρά του μυστικά είναι να φροντίζουμε να υπάρχει πάντα νερό στο κέντρο το ρόδακα των φύλλων. 2-3 φορές το χρόνο καλό είναι να του ρίχνουμε λίγο υγρό λίπασμα ανάπτυξης.

Καινούργια φυτά μπορείτε να πάρετε από τους πλευρικούς βλαστούς, που θα φυτέψετε σε άλλη γλάστρα και σε ίδιας ποιότητας χώμα που είχε και το μητρικό φυτό, στο τέλος του χειμώνα, αφού όμως προηγουμένως τους αφήσετε να στεγνώσουν για 2 μέρες.

Η αίχμεα είναι φυτό που πεθαίνει περίπου 2 χρόνια μετά την ανθοφορία.