CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Σάββατο, 24 Ιανουαρίου 2009

Γιατί χαλάνε τα λουλούδια μου στο βάζο τόσο γρήγορα?


Μόλις αγοράσατε ένα πανέμορφο μπουκέτο με τα αγαπημένα σας λουλούδια από το ανθοπωλείο της γειτονιάς σας......και πάτε στο σπίτι να στολίσετε το τραπέζι της κουζίνας σας. Μετά από 2 μέρες τα λουλούδια σας είναι για πέταμα, και νοιώθετε πως πετάξατε τα λεφτά σας. Ίσως να τα βάλετε με τον ανθοπώλη σας. Ίσως του κρατήσετε και μούτρα. Πριν γίνουν όλα αυτά, ας δούμε τι έφταιξε...Κατ' αρχάς, ας δούμε πως διαλέγετε τα λουλούδια σας: Φροντίζουμε να ψωνίζουμε από καταστήματα που μας εμπνέουν εμπιστοσύνη. Αποφεύγουμε τους πλανόδιους πωλητές, γιατί η συντήρηση των λουλουδιών που πουλάνε είναι εντελώς ανεπαρκής και τα ταλαιπωρούν καθώς τα έχουν εκτεθιμένα στον αέρα, στον ήλιο, στην παγωνιά ή στον καύσωνα. Τα τριαντάφυλλα φροντίζουμε να είναι ούτε πολύ ανοιγμένα, ούτε εντελώς κλειστά. Ένα μέτριο άνοιγμα είναι ότι πρέπει. Τα πολύ κλειστά μπουμπούκια μάλλον δεν θα ανοίξουν ποτέ. Κοιτάμε τα φύλλα τους να είναι πράσινα και ζωντανά, χωρίς κιτρινίσματα, καψίματα και στίγματα. Οι ζέρμπερες πρέπει να στέκουν όρθιες και η άκρη του κοτσανιού τους να είναι πράσινη ή να έχει ένα σκούρο μπορντό χρώμα. Στα χρυσάνθεμα κοιτάμε το κέντρο των λουλουδιών τους να είναι πράσινο και όχι καφέ.Σε όλες τις ποικιλίες των λίλιουμ ελέγχουμε το χρώμα των κλειστών μπουμπουκιών τους. Η επιφάνειά τους πρέπει να είναι λία και να διακρίνουμε ίχνη του χρώματος που έχουν τα ανοιγμένα μπουμπούκια στο ίδιο κοτσάνι. Στο σπίτι πια μπορείτε να αφαιρέσετε τη γύρη στο κέντρο κάθε λίλιουμ, γιατί είναι αυτή που θα λερώσει οτιδήποτε πλησιάσει. Πάμε τώρα στο σπίτι: Ακόμη κι αν ο ανθοπώλης έκοψε την άκρη των κοτσανιών καλό είναι να ανανεώσουμε λίγο το κόψιμο για να ανοίξουν οι πόροι του κοτσανιού που απορροφούν το νερό. Κάθε μέρα, κόβουμε λίγο ακόμη τα κοτσάνια και ανανεώνουμε το νερό στο βάζο. Αν δεν το κάνουμε αυτό, τότε οι μύκητες που δημιουργούνται μέσα στο νερό, θα καταστρέψουν τα λουλούδια. Τα περισσότερα λουλούδια διαρκούν στο βάζο περίπου 8 μέρες. Εξαίρεση αποτελούν τα λίλιουμ που μπορεί να μείνουν έως και 10 μέρες και τα χρυσάνθεμα που κρατάνε πάνω από 12 μέρες. Κατά κανόνα, όσο πιο χοντρό είναι το κοτσάνι ενός λουλουδιού από τη φύση του, τόσο μεγαλύτερη είναι η διάρκειά του στο βάζο.